Sankta Lucia dagen
Her kan du lese om Sankta Lucia
Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei.
Skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sankta Lucia, Sankta Lucia!
Natten er mørk og stum.
Med ett det suser
i alle tyste rom
som vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia!
Lussekatter hører også med på Luciadagen.
Oppskrift på lussekatter om du vil lage:
40-45 stk:
200 g smør
7dl melk
100 g gjær
1-2 g safran
2 dl (;200; g) sukker
2 ts kardemomme
¼ ts salt
1 kg ( ca ;16; dl) hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt
200 g smør
7dl melk
100 g gjær
1-2 g safran
2 dl (;200; g) sukker
2 ts kardemomme
¼ ts salt
1 kg ( ca ;16; dl) hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt
Slik gjør du:
Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk.
Varm til 37 oC og tilsett safran.
Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme deigvæsken over.
Rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes.
(Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet).
Tilsett sukker, salt og mesteparten av hvetemelet.
Arbeid sammen til en glatt deig.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min.
Elt deigen på et bakebord og del i biter.
Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og etterhev ca 50 min.
Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.
Stek midt i varm stekeovn, 225oC i 10-12 min.
Avkjøl på rist.
VEL BEKOMME!
Kommentarer